Drum în tăcere

PDFImprimareEmail
roman, 630 pagini
Cu transport Posta Romana pentru 0,00 lei
Cu transport Curier rapid pentru 0,00 lei
Prețul de vânzare 36,75 lei
Prețul de vânzare fără taxe 35,00 lei
Valoarea taxei 1,75 lei
Preț / kg:
Descriere

Această carte a fost scrisă, aşa cum e datată şi la sfârşit, între anii 1979 – 1984, tot timpul, în faţă, cu portretul tatălui, protagonistul acestei cărţi, mai ales după 1981, când s-a prăpădit. Am apucat să-i citesc câteva fragmente.

-M-ai făcut dracu` de râs de tot! mi-a zis el după citirea primului fragment.

Nu era însă prima dată. Îl mai ,,făcusem de râs” şi-n alte cărţi de până aci, dar asta, la care scriam, îi era consacrată în totalitate.

-Cine ştie că eşti matale? m-am apărat eu. Nu ţi-am păstrat nici numele...

-Lasă, tată, scrie ce vrei şi aşa cum a fost, conştient că nu mai avea mult de trăit, măcar să mă pomenească lumea...

Constat acum, cu surprindere, la peste treizeci de ani de la scrierea ei, după cele spuse de tatăl meu, că, de fapt, pot să rostesc şi eu asemenea lui Gustave Flaubert: Tănase Bălan sunt eu...

Prima ediţie a acestei cărţi a apărut în 1987, după trei ani de... luptă cu cenzura timpului. Trei ani, această carte, a tot făcut drumul între Craiova şi Bucureşti şi Bucureşti – Craiova, fiindcă tovaroşii de la Bucureşti mi-o tot trimiteau înapoi cu tot felul de indicaţii, ce să mai tai, ce să mai adaug, ce merge, ce nu merge, aşa că, obosit de atâtea tăieturi, fără să mai adaug nimic (nici măcar la insistenţele directorului Ilarie Hinoveanu, de la editură, care-mi tot spunea, cu umoru-i cunoscut, din când în când, mai bagă şi tu câte un şir de tractoare printre rânduri...), am acceptat în cele din urmă să apară, totuşi, chiar cu aproape 300 de pagini lipsă.

Nu reeditez această carte, care mi-a adus, la vremea respectivă, un succes neaşteptat, cu toate tăieturile din ea, pentru a-mi revizui ceva, fiindcă în niciuna din cărţile mele n-am avut ce să revizuiesc după 1989, ci numai să-mi adaug paginile tăiate, care n-au putut să apară la vremea respectivă, când mulţi dintre prieteni se mirau că încă n-am fost arestat din cauza cărţilor şi aşa cenzurate cum apăreau.

Mi-am dorit ca toate cărţile mele, apărute până la Revoluţia din 1989, să fie retipărite aşa cum au fost scrise. Din păcate, astăzi cartea nu mai circulă ca atunci.

Când m-am hotărât să reeditez această carte, chiar m-am întrebat dacă mai interesează pe cineva perioada anilor 50 - 60 a secolului trecut, dacă mai e cineva curios de colectivizarea agriculturii în România acelor ani. Recitind-o acum, pentru pregătirea de tipar, pe care n-am mai citit-o de peste douăzeci de ani, îmi dau seama cât e de actuală. Cu tristeţe o spun, în tot acest timp, nu s-a schimbat nimic, deşi din 1989 trăim într-un alt regim. Aceleaşi mentalităţi, aceleaşi caractere, aceeaşi istorie care se repetă. Toate relele de pe pământ, ca şi în această carte, s-au făcut numai în numele... binelui colectiv. Numai că acel bine, spre care alergăm disperaţi din generaţie în generaţie, ca Emirul spre Meka, tot întârzie să se arate. E numai o iluzie cu care omenirea e amăgită de mii de ani. Societatea perfectă încă n-am găsit-o şi nici n-o vom afla vreodată. Dar noi încă o mai căutăm, încă mai sperăm şi mergem înainte chiar făcând haz de necaz. Prin umor, noi, românii, am rezistat în istorie. Chiar dacă, de cele mai multe ori, este un umor trist. Dar nu ne lăsăm şi luptăm în continuare. În numele poporului... Pentru binele poporului... Cum s-ar zice, suntem într-un permanent război de menţinerea păcii...

În perioada aceea, ţăranul român a fost deposedat de pământ prin minciună şi forţă. În regimul actual, ţăranul român şi-a dat singur şi de buna lui voie pământul, numai să scape de el. Iar cu banii luaţi, fiindcă de astă dată l-a vândut, nu i-a mai fost luat cu forţa, deşi tot că... n-a mai avut încotro a făcut-o, abia de şi-a mai putut, totuşi, cumpăra câte ceva dintr-ale morţii.

Poate că celelalte două volume ale Drumului în tăcere ( ,,Nădejdi şi zile” şi ,,Drumul pierdut”), pe care sper ca într-o zi să reuşesc să le duc la bun sfârşit, vor întregi portretul ţăranului român pe aproape o sută de ani de istorie.

 

Autorul

Recenzii

Nu există încă recenzii pentru acest produs.